Ana Sayfa Gündem, Manşet, Yerel 8 Mart 2017 185 Görüntüleme

Edirne Kadın Dayanışması Basın Bülteni

EDİRNE KADIN DAYANIŞMASI 8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ

BASIN BÜLTENİ

Edirne’deki tüm Kadın Sivil Toplum Örgütleri’ni tek çatı altında bir aya getiren ‘Edirne Kadın Dayanışması’, kadınların bedel ödeyerek yazdıkları bir tarih olan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde, kadın sorunlarına ‘Çözüm’ istedi.        İşyerlerindeki mobinge ‘Hayır’ diyen kadınlar, ‘Güvenceli iş, güvenceli gelecek; 7/24 açık, erişebilir, ücretsiz anadilde kreş talebinde’ bulundu.

Edirne’de bir süre önce birçok Sivil Toplum Örgütü’nün bir araya gelmesiyle kurulan; kadınların yaşadıkları sorunları daha güçlü bir şekilde dile getirmek; çözüm bulmak amacıyla kurulan Edirne Kadın Dayanışması, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle bir basın açıklaması yayınladı.

İşyerlerinde yaşadıkları sorunları dile getiren kadınlar, ‘Güvenli iş, güvenlik gelecek’ talebinde bulunarak, son yıllarda giderek artan işyerinde mobinge ‘Hayır’ dedi.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde kadın sorunlarına ‘Çözüm’ istediklerini ifade eden Edirne Kadın Dayanışması, yaptıkları yazılı açıklamada şunlara yer verdi:

“8 Mart ; kadınların toplumsal, siyasal, ekonomik, kültürel vb. yaşamın tüm alanlarında maruz kaldığı ayrımcılığa, şiddete ve sömürüye karşı yüzyıllardır yürüttükleri mücadelenin simgesidir.

ABD’nin Newyork kentinde bir dokuma fabrikası…ağır çalışma koşulları, çok uzun iş günleri ve buna karşı düşük ücretler; giderek dayanılmaz hale gelen çalışma koşulları, işlerin ağırlığı  tahammül sınırlarını zorlamaya başladı ve kadınlar bir karar aldı: ‘Greve’ çıkacaklardı. Talepleri ise ‘Daha iyi koşullarda çalışmak, 10 saatlik iş günü; eşit ise, eşit ücret”..

1922 yılında II. Enternasyonal, Danimarka Kopenhag Kenti’nde toplandı. Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılması önerisini getirdi ve oy birliğiyle kabul edildi.

Peki, o günden bu güne neler değişti?

Doğuran kadın; emziren kadın; pişiren kadın; toplayan, temizleyen kadın; hasta bakan kadın; yaşlı bakan kadın; her şeye zamanında yetişen kadın; onaran, koruyan kadın; emek veren kadın; fabrikada, okulda iş yerinde düşük ücretle çalışan KADIN; maalesef bugün halen karar verme mekanizmasına ulaşamadı. Hükümet %90’ı erkek, Meclis % 85 erkek, yerel yönetimler % 98’i erkek, yönetici bürokrat % 99 erkek, sermayeyi elde tutan yüzde % 99 erkek…

Savaş çıkartan erkek, ordu erkek!

Eğitimde, istihdamda, siyasette ayrımcılığa ve şiddete uğrayan ise KADIN!

Sesimizi, yüreğimizi, taleplerimizi ve en önemlisi de hakkımızı her gün olduğu gibi bugün de; 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde bir kez daha haykırıyoruz;

‘İşte de evde de ÖZGÜRLÜK’ istiyoruz. Geceleri de, sokakları da terk etmiyoruz.

Kazandığımız tüm parayı kreşlere vermek istemiyoruz! Kamu da çalışan kadın için de, özel de çalışan kadın içinde 7/24 açık, erişebilir, ücretsiz kreş istiyoruz.

İşyerlerinde mobbinge ‘Hayır’ diyoruz. Baskı, şiddet ve mobbingin son bulması için gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz.

Eşit söz, eşit İNSANCA yaşam istiyoruz. Şiddete, tacize uğramak istemiyoruz.’ ‘Öldüren sevgi değil, bizi yaşama bağlayan, bizi daha güçlendiren ‘Gerçek Sevgi’ istiyoruz.

Kadına yönelik şiddete karşı köklü ve yapısal reformlar istiyoruz! Ülke çapında herkesin kolayca ulaşabileceği ve anlayacağı dilde destek alacağı kadın dayanışma merkezleri, sığınaklar, cinsel şiddet kriz merkezleri ve etkin çalışan bir ‘Alo Şiddet’ hattının kurulmasını istiyoruz!

Kurumsal mekanizmaların yanı sıra, Kadın Sivil Toplum Örgütleriyle birlikte somut, takvime bağlı ve yaptırım içeren eylem planlarını oluşturulmasını istiyoruz!

Bedenlerimizin, emeklerimizin ve hayatlarımızın üzerindeki ellerin çekilmesini istiyoruz!

Hayatın her anlamında, her alanında özgürlük ve eşitlik istiyoruz.

Kadının siyasette daha fazla yer almasını istiyoruz! Tüm partilerin eşit sayıda kadın milletvekili sayısı çıkartmasını istiyoruz.

Özellikle Edirne’den ‘Kadın’’ milletvekili çıksın istiyoruz.

8 Mart’ın resmi tatil ilan edilmesini istiyoruz.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yerine ‘Kadın Bakanlığı’nın kurulmasını istiyoruz.

Kadın istihdamında tek seçenekmiş gibi yeniden ısıtılarak önümüze sürülen esnek, güvencesiz ve kayıt dışı çalışma yerine, güvenceli iş, güvenli gelecek istiyoruz.

Şeffaf, demokratik ve toplumsal cinsiyete duyarlı bütçe istiyoruz.

Cinsiyet ayrımcılığı dahil olmak üzere, her türlü ayrımcılığa son verecek eşitlikçi, özgürlükçü ve demokratik bir anayasa hazırlanmasını istiyoruz.

İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere, kadına yönelik şiddetin önlenmesine dair imzalanan uluslararası sözleşmelerin gereğinin yerine getirilmesini istiyoruz.

666 Sayısı KHK ile gasp edilen gelir kayıplarımızın karşılanmasını istiyoruz.

Ve tüm kadınlarına bir kez daha alanlardan sesleniyoruz

“Bizi yok sayan, varlığımıza tahammül edemeyen anlayışa karşı sessiz kalmayalım. Sesimizi kısmaya çalışanlara karşı kadınlar olarak susmayalım. İş güvencemize sahip çıkalım. Sözümüzü, sesimizi ve gücümüzü birleştirilelim. Çünkü biz birlikte güçlüyüz.

EDİRNE BELEDİYE BAŞKANLIĞI, CUMHURİYET HALK PARTİSİ KADIN KOLLARI, CUMHURİYET KADINLARI DERNEĞİ EDİRNE ŞUBESİ, TÜRK ÜNİVERSİTELİ KADINLAR DERNEĞİ, EDİRNE KENT KONSEYİ KADIN MECLİSİ, EDİRNE ÇOCUK HAKLARI DERNEĞİ, ÜNİVERSİTELİ KADIN KOLLEKTİFİ,KESK KADIN KOMİSYONU, HALKEVCİ KADINLAR, EDİRNE KADIN MERKEZİ DANIŞMA DERNEĞİ (EKAME-DER),EDİRNE CEMEVİ KADIN KOLLARI EDİRNE TÜM YEREL-SEN KADIN KOMİSYONU, TÜRK KADINLAR BİRLİĞİ,MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ KADIN KOLLARI,EDİRNE SAHNE MEYDAN TİYATRO TOPLULUĞU

borsa

Tema Tasarım | Osgaka.com