Bankacılık ve oğlumun öngörüsü!
Son yıllarda bilhassa yabancı merkezli bazı bankaların şube sayılarını önemli ölçüde azalttıklarına, internet bankacılığını ön plana çıkardıklarına tanıklık ediyoruz.
Daha önce nüfusu fazla ilçelerde bile şubesi bulunan bu bankalar son yıllarda sadece ticari hareketliliği bulunan il merkezlerinde birer şube bırakarak ilçelerde ki şubelerini kapatmaya başladılar.
Ben de sırf bu yüzden 200 km yol katetmek zorunda bile kalmıştım 2 yıl kadar önce
Enez’den bir bankanın şubesine gitmek için önce Keşan’a, burada kapalı olduğundan sistemde aktif göründüğü için Gelibolu’ya gitmiş, fakat oradaki şubenin de kapatıldığını öğrenince de yolum Çanakkale’ye kadar uzanmıştı!
Geçenlerde de Türkiye’de faaliyette bulunan İngiltere merkezli büyük bir bankanın daha Türkiye’de şube sayısını yarıya yarıya azalttığına dair bir haberi okuyunca, oğlum Sencer’in yüksek lisans tezi geldi aklıma.
2011 yılında Trakya Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalında 2 yıllık yüksek lisans eğitiminin sonunda hazırladığı “TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜNDE İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ UYGULAMALARINI BELİRLEMEYE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA” konulu yüksek lisans tezinde bu konudan da detaylı olarak bahsetmiş,
bugün yaşanacakları öngörmüş.
Özetle; “Sektörde artan teknoloji kullanımının zamanla personel ve şube sayılarında önemli ölçüde azalmalara neden olacağı yaygın bir görüştür.” diyerek bankacılık sektöründe olası yaşanacaklara dikkat çekmiş.
Şuan görünen o ki; oğlumun da yıllar önce öngördüğü gibi; bankacılık sektöründe, az şube ve personelli bir trende doğru yönelim var.
Şube sayılarında azalmaya gitmeyen bankalar da, müşteri ihtiyaçlarını iyi algılayıp analiz eden, iletişim ve ikna gücü yüksek, verimli ve gelişime açık, az sayıda ve nitelikli elemanlarla avantaj sağlama yoluna gidiyor.
Bu arada birçok banka müşterisi banka şubelerine gitmeye de gerek duymuyor zaten.
Çünkü bazı bankalar belli bir meblağın altında ki para işlemleri için müşterilerini ATM lere yönlendiriyor.
Ayrıca malum, gelişen teknoloji ile birlikte artık her şey mobil ve internet bankacılığı ile cep telefonlarımızda ve bilgisayarlarımızda artık.
Aman ha dikkat edelim de, yalan-yanlış tuşlara basıp ta mağdur olmayalım!
Sözüm, benim gibi teknoloji özürlülere elbette.