Dolar 34,8092
Euro 36,7236
Altın 2.953,15
BİST 10.081,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Edirne 18°C
Az Bulutlu
Edirne
18°C
Az Bulutlu
Pts 14°C
Sal 10°C
Çar 12°C
Per 10°C

Edirne Milletvekili Ün, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim YUMAKLI’ya sordu!

Edirne Milletvekili Ün, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim YUMAKLI’ya sordu!
29 Kasım 2024 15:35
352

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Orman Bakanı İbrahim YUMAKLI tarafından yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim.

Ediz ÜN

Edirne Milletvekili

Basın yayın organlarında ülkemizin ihraç ettiği tarım ürünlerinin Akdeniz Meyve Sineği, alfatoksin ve pestisit kalıntıları çıktığı gerekçesiyle iade edildiği haberleri çıkmaktadır. Üstelik bu haberler uzun zamandır dönem dönem kamuoyunun gündemine gelmektedir. Bu ürünlerin nasıl üretildiği, kontrollerinin nasıl yapıldığı, iade edilen ürünlerin imha edilip edilmedi gibi bir konularda vatandaşlarımızın kafasında soru işaretleri oluşmaktadır Bu bağlamda;

1. Bakanlığınızın ihraç edilirken iade edilen ürünlerin iç piyasaya verilmemesi için uyguladığı bir kontrol ve takip sistemi var mıdır?

2. Neden yıllardır Türkiye olarak ihracatta aynı sıkıntıyı yaşamamıza rağmen bunu çözecek bir kontrol sistemi kuramıyoruz?

3. İade edilen ürünlerin ihracına izin verilirken bir kontrol yapılmamakta mıdır? Eğer bir kontrol yapılıyorsa neden bu ürünler gidecekleri ülkeler tarafından iade edilmektedir?

4. Akdeniz Meyve Sineği, alfatoksin ve pestisit kalıntıları barınan bu ürünlerin iç piyasaya verilmesinin nasıl önüne geçeceksiniz? Bunun için bir önlem aldınız mı?

5. Zirai ilaç kullanımını denetlemek, eksik kalınan konularda yeni önlemler almak ve vatandaşlarımızın sağlığını tehlikeye atanların belirlenmesi ve cezalandırılması için çalışmanız var mı?

6. Taklit veya Tağşiş yapılan gıdalarla ilgili Bakanlığınız kamuoyuna uzun bir aradan sonra listeler yayınlamayı başladı. Aynı şekilde geri gönderilen ürünler ve bu ürünlerin üreticileriyle ilgili listeler yayınlamayı düşünüyor musunuz?

7. Başka ülkeler tarafından iade edilen ürünlerin nerede üretildiği veya işlendiğinin tespiti Bakanlığınız tarafından yapılıyorsa aynı işlemden geçmiş ve iç piyasaya verilmiş ürünlerle ilgili bir kontrol ve gerekiyorsa toplatıp imha işlemi yapılıyor mu?

8. Bakanlığınız 2020 yılından itibaren iade edilen ne kadar tarım ürününü imha etmiştir? İmha edilen ürünlerin yıllara göre ürün cinsi ve miktarı ne kadardır?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.