Keşan Sokak Hayvanları Bakımevi Bölgeye Hizmet Verecek
Keşan Belediyesi, Sahipsiz Sokak Hayvanları Bakımevi’nden çevre belediyelerin de yararlanabilmesi için çalışma başlattı.
Bakımevinde gerçekleştirilen çalışmalardan faydalanmak isteyen belediyeler, Keşan Belediyesi ile protokol imzalayarak hizmet alabilecek.
Konuyla ilgili olarak 2 Ocak 2022 Pazartesi günü Keşan Belediyesi Sahipsiz Sokak Hayvanları Bakımevi’nde basın açıklaması yapıldı.
Açıklamaya; Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Nuran Uslu, Veterinerlik İşleri Müdürü Serkan Doğru ile müdürlükte görevli personel katıldı.
Açıklamada yasaklı ırkların bakımı konusunda bilgi verildi.
“Civar belde ve belediyelere de faydalı olması noktasında önemli bir protokol oluşturduk”
Açıklamada ilk olarak söz alan Helvacıoğlu, “Sokak hayvanlarına yönelik çalışmalarda hem Trakya’ya hem de Türkiye’ye örnek olmak üzere yollara döküldük. Can dostlarımızın yaşam kalitesini arttırmak için elimizden geleni yapıyoruz. 72 dönümlük bir alan üzerine kurduğumuz barınağımızı geçtiğimiz günlerde TBMM Başkanımız Sayın Mustafa Şentop’un katılımıyla gerçekleştirmiştik. Hep ifade ettiğimiz gibi; bizim için şehirde yaşayan insanlar ne kadar değerliyse; sokak hayvanları da o denli önemlidir. 6 bine yakın sokak hayvanımız var. Bu anlamda; bu kıymetli tesisin sadece Keşan’ımıza değil, civar belde ve belediyelere de faydalı olması noktasında önemli bir protokol oluşturduk. 5199 Sayılı; Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında oluşturduğumuz protokol ile, civar belde ve belediye sınırları içindeki sokak canlarımıza da nasıl fayda sağlayacağımızı sizlerle kısaca paylaşmak istedik. Bu tesis, Trakya’nın en büyük ve en kapsamlı barınağı olma özelliğini taşıyor. Bu noktada; veteriner işleri müdürlüğümüz tarafından oluşturulan protokolün ana hatları şu şekilde; civar belde ve belediyeler rehabilite edilmesini istediği sokak hayvanlarını kendi imkânları ile bizlere getirip rehabilitasyonlarını gerçekleştirebilecekler. Yaralanmış, hastalanmış ya da benzeri bir neden ile rehabilite edilmesi gereken sokak hayvanının tedavisi bittiğinde ilgili belediyeye geri verilecek. Getirilen sokak hayvanı ilgili belediye adına küpelenerek kayıt altına alınacak. Bakım evi olmayan, bakım evi kurma imkânı olmayan tüm civar belde ve belediyelerimizi, Keşan belediyesi ile protokol yapmaya davet ediyoruz. Sokaktaki canlarımızın gerekli bakım, tedavi, aşılama ve kısırlaştırma işlemlerini Keşan Belediyesi olarak Trakya’nın en büyük ve kapsamlı hayvan barınağında yapmaya hazırız. Sokak canlarımızın daha kaliteli bir yaşam sürmesi için oluşturduğumuz bu önemli faaliyetin tüm bölgeye, şehrimize ve doğaya hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.
“Bakımevleri hayvanların sürekli kalacağı yerler değil”
Daha sonra söz alan Doğru ise, protokolün hakkında bilgi verdi.
Geçtiğimiz günlerde yayımlanan yönetmelik ile bakımevi olmayan belde ve belediyelerin en yakınındaki bakımevlerinden hizmet alabileceğini ifade eden Doğru, “Sokak hayvanları konusunda yaşanan sıkıntıları çözmek adına biz gönüllüyüz. Belediyelerimizin sahalarındaki sokak hayvanlarının rehabilitasyonunu gerçekleştirip, hizmet vermeyi planlıyoruz. Bu şekilde bölgemizdeki popülasyonun önüne geçerek, sokak hayvanlarıyla ilgili çalışmalarımızı daha da hızlandıracağız. İlgili belediyeler sokak hayvanlarını getirecekler, rehabilitasyonlarının ardından yine bizden teslim alarak, yaşam anlarına geri bırakacaklar. Burada sürekli bir yanlış anlaşılma var. Bakımevleri hayvanların sürekli kalacağı yerler değil. Yasak ırklar ile diğer türlerin karıştırılmaması gerek. Sadece yasak ırklar bakımevlerinde sürekli misafir edilecek. Son yayınlanan yönetmelikte belirtilen yasak ırkları sahipleri tarafından bakımından vazgeçilirse bakımevinde kalacak. Pitbul, dogo Arjantin gibi cinsler.” şeklinde konuştu.
“Son tarih 14 Ocak”
Keşan Belediyesi Veteriner Hekimi Hasan Nural ise yasak ırklar konusunda hayvan sahiplerine de düşen görevler olduğunun altını çizerek, şunlar söyledi: “Yasak ırklar ile ilgili söz konusu kanunda bir düzenleme yapıldı. 6 ay bir süre verdiler, bu hayvanları kısırlaştırıp, kimliklendirip, çip taktırıldığında Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü’ne başvuruda bulunularak, kaydettirdiğimizde ölene kadar bakabiliyoruz. Ama bu işlemler yapılmazsa cezası var. Bunun da son tarihi 14 Ocak. 14 Ocaktan sonra kısırlaştırıp, çiplendirme de yapılmayacak. Son tarih 14 Ocak. 14 Ocak’a kadar bu işlemleri yapanlar hayvanlarına bakmaya devam edecek, yapmayanların ise hayvanlarına el konulacak ve ceza kesilecek. Belediyenin el koyma yetkisi yok ancak kolluk kuvvetleri ve milli parkların yetkisi var.”
“Yakalandığı takdirde kişi hakkında işlem yapılabiliyor”
“Köylerden şehir merkezine köpek getiriliyor. Yavrular salınıyor. Bunun tespit edilmesi halinde herhangi bir yaptırımı var mı?” sorusuna yanıt veren Nural, “Yakalandığı takdirde kişi hakkında işlem yapılabiliyor. Köylerle ilgili çalışmamız şöyle; köylerin sorumluluğu özel idarelerde ve bakımevleri kurmaları gerek. Kırklareli Valiliği bu konuda çalışma başlattı. Edirne için de aynı durum geçerli. Hayvanları Koruma Kurulu toplantısına katıldığımızda Vali Bey ile konu hakkında tekrar bir toplantı yapılması konusu konuşuldu. Köylerle ilgili bu şekilde bir çalışma olabilir.” diye söyledi.
“Köyler veya belediyeler ile protokol yapmamız halinde hizmet edebiliriz”
Daha sonra söz alan Helvacıoğlu ise protokol ile İl Özel İdaresi’nin de Keşan Belediyesi’ne destek olabileceğini dile getirerek, şöyle dedi: “Keşan Belediyesi olarak kendi sınırlarımıza hizmet ediyoruz. Köyler veya belediyeler ile protokol yapmamız halinde hizmet edebiliriz. Bu konuda dersimizi çalışırız. Her belediye kendi bakımevi gibi burasını destekleyebilir.”
“Satın alma sahiplen”
Açıklanmasının sonunda sahiplenme konusuna değinen Mustafa Helvacıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Çok güzel can dostlarımızı misafir ediyoruz. Lütfen satın almayın, sahiplenin. Çok güzel kedilerimiz ve köpeklerimiz var. Sahiplenen vatandaşımıza da destek vereceğiz. Canlarımızı sevmemiz lazım. Her okulun, fabrikanın, iş yerinin, sokağın bir canı olmalı. Onların da sevgiye ihtiyacı var.”
Konuşmaların ardından Keşan Belediyesi Sahipsiz Sokak Hayvanları Bakımevi’nde incelemelerde bulundu.
Barınakta bulunan akbaba ise dikkat çekti.