Lüleburgaz Belediyesi Sağlıklı Kentler Birliğinde!
Lüleburgaz Belediyesi sağlık odaklı sürdürülebilir kentsel çevre oluşturulmasına yönelik stratejiler ile kentlerin kapasitelerine katkıda bulunma vizyonuyla faaliyet gösteren Sağlıklı Kentler Birliği’nin 105 üye belediyesinden biri oldu.
Lüleburgaz Belediyesi, Dünya Sağlık Örgütü tarafından kentlerin sağlık göstergelerini belirlemek ve bu göstergeleri olumsuz etkileyen faktörlere çözüm üretmek amacıyla 1988 yılında başlatılan Sağlıklı Şehirler Hareketi projesi kapsamında 2004 yılında kurulan Sağlıklı Kentler Birliği’ne üye oldu. Lüleburgaz böylece Türkiye’de Sağlıklı Kentler Birliği’ne üye 105 belediyeden biri olmuş oldu.
Bin 400 belediyenin içinde bulunduğu oluşum
Lüleburgaz Belediyesi’nin üye olduğu Sağlıklı Kentler Birliği, Avrupa Bölgesi’nde 27 ülke ve 100 şehrin/belediyenin içinde bulunduğu Sağlıklı Şehirler Ağı’nda Türkiye’yi temsil eden önemli bir kuruluş olarak yer alıyor.
Sağlıklı Şehirler Hareketi nedir?
Sağlıklı Şehirler Hareketi, Dünya Sağlık Örgütü tarafından kentlerin sağlık göstergelerini belirlemek ve bu göstergeleri olumsuz etkileyen faktörlere çözüm üretmek amacıyla 1988 yılında başlatılan bir projedir. Sağlıklı Kentler Birliği, Sağlıklı Şehirler Hareketinin ülkemizde gelişebilmesi, benimsenmesi, uygulanabilmesi amacıyla 10 kurucu belediyenin girişimiyle (Bursa, Yalova, Van, Kadıköy, Afyonkarahisar, Tepebaşı, Çankaya, Ürgüp, Ordu, Kırıkkale) 2 Aralık 2004 tarih ve 2004/8226 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunu kapsamında kurulmuştur. 22.12.2004 tarihli Resmi Gazete ’de yayımlanmıştır.
Sağlıklı Kentler Birliği’nin yararları
Sağlıklı Kentler Birliği, kentlerin sağlık göstergelerini tanımlayarak üye belediyelerin şehir, sağlık profili ve kentsel karbon ayak izi envanteri hazırlamalarına danışmanlık yapıyor. Toplanan veriler doğrultusunda göstergelerde yer alan iyileşmelerin ve olumsuzlukların raporlanmasına destek oluyor. Bununla birlikte Birlik, üye belediyelerin kent içi ve kentler arası eşitsizlikleri azaltmaya yönelik çalışmalarına rehberlik ediyor. Birlik ayrıca, Birleşmiş Milletlerin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile ilgili uluslararası örnekleri üye belediyeleri ile paylaşır. Sağlıklı Kentler Birliği kuruluşundan bu güne Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı’nın üyesi olarak yer alıyor. Birliğe üye belediyeler Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı içinde güçlü ve etkin bir şekilde temsil ediliyor. Birliğe üye belediyeler ile Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağına üye belediyeler arasında diyalog ve işbirliği kurmalarını sağlıyor ve ilişkilerin gelişmesine yardımcı oluyor.