Mali Müşavirlere yeşil pasaport teklifi
CHP TEKİRDAĞ VEKİLİ AYGUN’DAN MALİ MÜŞAVİRLER İÇİN YEŞİL PASAPORT TEKLİFİ
CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, 5682 sayılı Pasaport Kanunu’nda değişiklik yapılması için yasa teklifi verdi. Teklifte, 15 yıllık kıdemi olan serbest muhasebeci mali müşavirler ile yeminli mali müşavirlere hususi damgalı pasaport (yeşil pasaport) verilmesi istendi.
Aygun, TBMM Başkanlığı’na sunduğu yasa teklifinde, kıdemli serbest muhasebeci mali müşavirler ile yeminli mali müşavirlere hususi damgalı pasaport (yeşil pasaport) verilmesi gerektiğini söyledi. Üstlendikleri görev nedeniyle yabancı şirket ve sermaye grupları ile çalışan ve alanlarında uluslararası konferans, sempozyum ve toplantılara davet edilen serbest muhasebeci mali müşavirler ile yeminli mali müşavirlerin vize alma konusunda büyük mağduriyetler yaşadığını kaydeden Aygun, bu konuda kolaylık sağlanması gerektiğine işaret etti.
Aygun, 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu’na göre, serbest muhasebeci mali müşavirler ile yeminli mali müşavirlerin, “kamu hizmeti” görevi yaptığını vurguladı. Mali müşavirlere yeşil pasaport verilerek, yurtdışına çıkış koşullarının kolaylaştırılması gerektiğini anlatan Aygun, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği’ne (TÜRMOB) bağlı odalara kayıtlı olarak görev yapan ve en az 15 yıllık kıdemi bulunan serbest muhasebeci mali müşavirler ile yeminli mali müşavirlere hususi damgalı pasaport verilmesini istedi.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
5682 sayılı Pasaport Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifim gerekçesi ile birlikte ekte sunulmuştur.
Gereğini saygılarımla arz ederim. 05.03.2024
Dr. İlhami Özcan AYGUN
Tekirdağ Milletvekili
GEREKÇE
5682 sayılı Pasaport Kanunu’nun 14. Maddesinin (A) fıkrasına ek paragraf eklenerek, 15 yıllık kıdemli serbest muhasebeci mali müşavirler ile yeminli mali müşavirlere hususi damgalı pasaport (yeşil pasaport) verilmesi amaçlanmaktadır.
Üstlendikleri görev nedeniyle yabancı şirket ve sermaye grupları ile çalışan ve alanlarında uluslararası konferans, sempozyum ve toplantılara davet edilen serbest muhasebeci mali müşavirler ile yeminli mali müşavirler, vize alma konusunda büyük mağduriyetler yaşamaktadır. Oysa 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu’na göre, serbest muhasebeci mali müşavirler ile yeminli mali müşavirler, “kamu hizmeti” görevi yapmaktadır. Bu nedenle hususi damgalı pasaport hakkından yararlanmaları sağlanarak, yurtdışına çıkış koşulları kolaylaştırılmaktadır.
MADDE GEREKÇELERİ
MADDE 1- 15/7/1950 tarihli ve 5682 sayılı Pasaport Kanunu’na yeni hüküm eklenerek, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği’ne (TÜRMOB) bağlı odalara kayıtlı olarak görev yapan ve en az 15 yıllık kıdemi bulunan serbest muhasebeci mali müşavirler ile yeminli mali müşavirlere hususi damgalı pasaport verilmesi amaçlanmaktadır.
MADDE 2- Yürürlük maddesidir.
MADDE 3- Yürütme maddesidir.
5682 SAYILI PASAPORT KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINAİLİŞKİN KANUN TEKLİFİ
MADDE 1- 15/7/1950 tarihli ve 5682 sayılı Pasaport Kanununun 14 üncü maddesinin (A) fıkrasına dördüncü paragraftan sonra gelmek üzere aşağıdaki paragraf eklenmiştir:
“Türkiye Serbest Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği’ne (TÜRMOB) bağlı odalara kayıtlı bulunan ve en az on beş yıl kıdemi bulunan serbest muhasebeci mali müşavirler ve yeminli mali müşavirlere, haklarında 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun İkinci Kitap Dördüncü Kısım Dördüncü, Beşinci, Altıncı ve Yedinci Bölümünde tanımlanan suçlar ile 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlardan dolayı soruşturma veya kovuşturma bulunmaması; ayrıca zimmet, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamaları kaydıyla hususi damgalı pasaport verilebilir. Buna ilişkin usul ve esaslar, Dışişleri Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığının olumlu görüşü alınarak İçişleri Bakanlığınca yürürlüğe konulan yönetmelikle belirlenir.”
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.