Dolar 34,8190
Euro 36,7379
Altın 2.957,12
BİST 10.081,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Edirne 17°C
Az Bulutlu
Edirne
17°C
Az Bulutlu
Pts 14°C
Sal 10°C
Çar 11°C
Per 10°C

Prof. Dr. Üstündağ, organ bağışı konusunda duyarlılık istedi!

Prof. Dr. Üstündağ, organ bağışı konusunda duyarlılık istedi!
27 Kasım 2024 07:16
443
Böbrek yetmezliği hastalarının sayısı her yıl artarken, organ bağışı oranlarındaki düşüş endişe yaratıyor. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, geçen yıl Türkiye genelinde yaklaşık 14 bin hastanın böbrek yetmezliği nedeniyle nakil veya diyaliz olmadan yaşamını sürdüremez hale geldiğini belirterek böbrek nakli için yeterli organ bağışının yapılmamasının ciddi bir sorun oluşturduğunu vurguladı.
Böbrek yetmezliği olan hastaların sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için naklin ideal tedavi yöntemi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Üstündağ, diyalizin hastaların yaşamını sürdürmesini sağlayan önemli bir tedavi yöntemi olduğunu ancak en etkili çözümün böbrek nakli ile gerçekleşeceğini vurguladı.
Türkiye’de şu anda diyaliz tedavisi gören 65 bin hasta bulunduğunu, 25 binden fazla hastanın ise nakil sırası beklediğini kaydeden Üstündağ, geçen yıl nakil bekleyen hastaların yalnızca yüzde 14,5’ine uygun organ bulunduğunu belirtti.
Kadavradan Nakiller Azaldı
Kadavradan nakillerin teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayan Üstündağ, Kovid-19 pandemisi süreci ve sonrasında kadavradan yapılan nakillerde ciddi bir düşüş yaşandığını söyledi. Üstündağ, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Nakillerde asıl hedefimiz, vefat eden insanların organlarının toprak altında çürümesi yerine ihtiyaç sahiplerine hayat vermesini sağlamak. Pandemi öncesinde Türkiye’de böbrek nakillerinin yaklaşık dörtte biri kadavradan, dörtte üçü ise canlı donörlerden yapılıyordu. Bu oranı en azından yarı yarıya dengelemek istiyorduk. Ancak pandemi süreci ve sonrasında kadavradan yapılan nakiller yüzde 10 seviyelerine kadar geriledi. Kadavradan nakillerin artması, nakil bekleyen hasta sayısını ciddi şekilde azaltacaktır.”
Prof. Dr. Üstündağ, toplumda organ bağışı bilincinin artırılması gerektiğini belirterek, bu konuda herkesi duyarlı olmaya davet etti.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.