Dolar 38,7500
Euro 43,4872
Altın 3.970,71
BİST 9.707,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Edirne 20°C
Az Bulutlu
Edirne
20°C
Az Bulutlu
Per 24°C
Cum 16°C
Cts 17°C
Paz 22°C

TÜ yayınlarından “Dervişlerle Yazılan Tarih” adlı kitap

TÜ yayınlarından “Dervişlerle Yazılan Tarih” adlı kitap
31 Ocak 2024 10:45
277
SARI SALTUK GAZİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ TARAFINDAN CUMHURİYETİMİZİN 100. YILI ANISINA DERVİŞLERLE YAZILAN TARİH ADLI KİTAP TRAKYA ÜNİVERSİTESİ YAYINLARI ARASINDA YERİNİ ALDI
Rumeli’nin köprüsü Trakya Üniversitesi Sarı Saltuk Gazi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “Dervişlerle Yazılan Tarih” adlı ikinci kitap Trakya Üniversitesi yayınları arasında yerini aldı.

Trakya Üniversitesi bünyesinde 2015 yılında kurulan Sarı Saltuk Gazi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Balkanların en efsanevi ve en kıymetli dervişlerinden Sarı Saltuk Gazi hakkında hazırladığı çalışmalar ile alana katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Merkezimizin geçen yıl yayımladığı “Rumeli’nin Gözcüsü Sarı Saltuk Gazi Tarih, Edebiyat ve Folklor Yazıları” adlı birinci kitaptan sonra ikinci kitap da Trakya Üniversitesi Yayınevi’nin çalışmaları arasında yerini aldı. Kitap, hem bilimsel katkı bakımından hem de cumhuriyetimizin üzerinde yükseldiği medeniyetimizin araştırılmasına sağladığı katkı nedeniyle Cumhuriyetimizin 100. yılı anısına bir armağan oldu.

Editörlüğünü Sarı Saltuk Gazi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ayşegül Kılıç’ın üstlendiği ve bir makale ile katkıda bulunduğu Sarı Saltuk adına hazırlanan ikinci kitap, sekiz makale ve dönemin en temel çalışmalarından biri kabul edilen Paul Wittek’in “Yazıcıoğlu Âlî’ye Göre Dobruca’nın Hıristiyan Türkleri” adlı çeviriyi de içermektedir. Makale konuları ağırlıklı olarak Sarı Saltuk Gazi özelinde olsa da bağlantılı konular da incelenmektedir. Osmanlı Devleti’nin Rumeli’ye geçişinde ve özellikle de iskân ve teşkilâtlanma sürecinde Horasan erenlerinin etkisini, tasavvufî çevrelerin Tevâîf-i Mülûk dediğimiz beylikler dönemindeki etkilerini, Saltuknâme’de Edirne ve Edirne özelinde kurulan zâviyelerin vakıflarla desteklenmesi konusunu, Müridlik-mürşidlik bağlamında Sarı Saltuk-Seyyid Mahmud Hayrani ilişkisini, Rumeli’nin fethinde ve Türkleşmesinde Abdalân-ı Rum ve Gaziyân-ı Rum’un tesirini, Horasan erenlerinden Karaca Ahmed Sultan ve Yenişehir’deki tekkesini, Rumeli tekkelerinden İskeçe Hasib Baba Tekkesi’nin mimari ve sosyo-kültürel özelliklerini, velâyetnâmelerde Seyyid Ali Sultan ile Gazi Umur Bey bağlantısını ve Osmanlı Macaristan’ına kadar ulaşan makalelerin her biri konularının uzmanı olan akademisyenlerin özgün çalışmaları olarak kitapta yerini aldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.