YÖK Başkanı Özvar, Trakya Üniversitesinde toplantı ve açılışlara katıldı
Trakya Üniversitesinin çabaları sonucu yeniden kent kimliğine kazandırılan Edirne Kırmızısı’nın standını ziyaret eden Özvar, yapılan çalışmalar hakkında bilgi alarak stanttaki ürünleri inceledi.
Edirne Kırmızısı ile ilgili açıklamalarda bulunan Özvar “Ankara’da yaptığımız çalışmalar ve buradaki gözlemlerimiz Trakya Üniversitesinin, ülkemize ve daha geniş coğrafyaya niş alanlarda hizmet edebileceğini gösteriyor. Edirne Kırmızısı da bunlardan bir tanesidir. Trakya Üniversitesinde akademisyenlerimizin Edirne Kırmızısı üzerine yaptığı çalışmalarla mütevazı adımlar atmak suretiyle sanayi veya endüstriye dönüşebilecek çalışmaları başlatmış bulunuyorlar. Biz Trakya Üniversitesinin bu çalışmalarını tabiri caizse bir üst lige çıkartmak istiyoruz. Bu amaçla Rektörümüz Erhan Tabakoğlu ile yaptığımız müzakerelerde Edirne Kırmızısı ile ilgili olmak üzere bir uygulama ve araştırma merkezinin kurulması ve bu merkezde çok farklı alanlardan gelen bilim insanlarını bir araya toplamak suretiyle, Merkezin tekstil, sanayi, kimya, sağlık, kozmetik ve diğer alanlarda Edirne Kırmızısını dünyaya ve ülkemize tanıtmasını arzu ediyoruz. İnanıyorum ki, kuracağımız bu araştırma ve uygulama merkeziyle Edirne kırmızısı üzerine yapılan çalışmalar çok daha kaliteli hale gelecek ve çok daha fazla bilim insanı bu alana katkı sunacaktır.” dedi.
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, sadece bu alanla sınırlı kalınmayacağını da sözlerine ekleyerek “Trakya Üniversitemizde Edirne Kırmızısı’nın yanı sıra Edirne Gülü üzerine de bir araştırma ve uygulama merkezi kuracağız. Yükseköğretim Kurulu olarak Edirne Gülü’nün yetiştirilmesi, bundan ürün elde edilmesi ve bu ürünlerin sanayiye kazandırılması amacıyla üniversitemiz bu alanda da ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacaktır. Trakya Üniversitesinin yeni araştırma alanları üzerinde ihtisaslaşmak suretiyle ülkemizin yükseköğretim ile bilim ve teknoloji kapasitesine olumlu katkılar sağlayacağı inancını taşımaktayım. Bu yıl içerisinde Trakya Üniversitesi başvuruda bulunmak suretiyle araştırma ve uygulama merkezlerini kurma teklifini Yükseköğretim Kuruluna iletecek. Kurul da inşallah belirli bir bütçeyle desteklenen bu tekliflerin hayata geçmesi, yani merkezlerin kuruluşunu onaylamak suretiyle Edirne’de faaliyete geçmesini temin edecek.” dedi.
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar “Akademisyen Sanatçılar, Baskıresim Seçkisi”nin ardından, Balkan Kongre Merkezi Fuayesi’nde stant açan öğrenciler ile bir araya geldi.
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, öğrencilerin açtığı stantları tek tek ziyaret ederek öğrencilerle sohbet etti. Öğrencilerin yaptıkları proje ve çalışmalar hakkında bilgi alan Özvar, öğrencilere tavsiyelerde bulundu.
Trakya Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren öğrenci toplulukları, TEKNOFEST’te dereceye giren öğrenciler, Dil Eğitim ve Öğretimi Araştırma ve Uygulama Merkezinde eğitim gören öğrenciler ve dünyanın dört bir yanından gelen uluslararası öğrenciler stant açarak yaptıkları çalışmaları Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ile paylaştılar. Tüm stantlarla yakından ilgilenen Özvar, öğrencilerle uzun uzun sohbet ederek, fotoğraf çektirdi. Kırgızistanlı öğrenciler, stantlarını ziyaret eden Özvar’a, Kırgızistan’ın yöresel kıyafeti Şapan’ı giydirdi.
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından düzenlenen “Akademisyen Sanatçılar, Baskıresim Seçkisi”nin açılışını gerçekleştirdi.
Balkan Kongre Merkezi Fuayesi’nde gerçekleştirilen serginin açılışına Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Edirne Milletvekili Dr. Fatma Aksal, Yükseköğretim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Boz, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, Namık Kemal Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Murat Taşan, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu, Prof. Ahmet Hamdi Zafer, Prof. Dr. Metin Aydoğdu, Kırklareli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ünal Çağlar, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Dinçer Köksal, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Melihat Tüzün ile akademisyenler katıldı.
Sanat ve sanat eğitiminde önemli bir yeri olan baskıresim, resim, heykel, grafik gibi ana disiplinlerin ortak paydada birleştiği disiplinlerarası bir sanat olduğunu ifade ederek sergi hakkında bilgi veren Dekan Prof. Melihat Tüzün, “Akademisyen Sanatçılar, Baskıresim Seçkisinde, Ülkemizde bu alanda duayen olan ve farklı üniversitelerde görev yapmış ve yapmakta olan hocalarımızın eserlerinin yanı sıra Bulgaristan Makedonya ve Mısır’dan dört profesörün eseri yer alıyor.” dedi.
Serginin açılışını gerçekleştiren Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, sergi hakkında bilgi alarak, sergiye katkı sunan değerli sanatçıları tebrik etti.
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın teşrifleriyle Trakya Üniversitesi Senato Toplantısı gerçekleştirildi.
Trakya Üniversitesine gelen Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, senato üyeleri ile Balkan Kongre Merkezi’nde bir araya geldi.
Toplantı, Rektör Yardımcısı ve Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Ahmet Hamdi Zafer’in şefliğinde, Gökçe Bahar Ercan ve Yıldıray Öztürk’ün solistliğinde gerçekleştirilen Balkan Senfoni Orkestrası’nın konseri ile başladı.
Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu: Trakya Üniversitesi Tarihi Bir Gün Yaşıyor
Toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Trakya Üniversitesinin tarihi bir gün yaşadığını vurgulayarak “Trakya Üniversitesi 42 yaşında köklü bir üniversite ancak, bildiğim kadarıyla ilk defa bir Yükseköğretim Kurulu Başkanı Üniversitemizi ziyaret etti. Bu nedenle Sayın Yükseköğretim Kurulu Başkanımızın teşriflerini oldukça değerli buluyorum.” dedi.
Konuşmasında Trakya Üniversitesi hakkında bilgi veren Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Trakya Üniversitesinin bünyesinden Çanakkale, Tekirdağ ve Kırklareli üniversitelerini çıkaran anaç bir üniversite olduğunu ifade ederek “Trakya Üniversitesi birçok alanda söz sahibi bir üniversite. Kalitede, sağlıkta, müzecilikte ve bilimsel yayıncılıkta bir marka Trakya Üniversitesi. Bugün üye sayısı 92 olan Balkanlar Üniversiteler Birliği’nin daimi üyesi ve genel sekreteriyiz. Trakya Üniversitesi artık yalnız bir bölge üniversitesi değil, bir dünya üniversitesi. Bu anlamda kendimize hedefler koyuyoruz ve bu hedefleri nihayete erdirmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.” dedi.
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ı Trakya Üniversitesinde ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Sayın Başkanımızın üniversitemizi şereflendirmesi bizler için çok kıymetli. Kendisi burada yaptığımız çalışmaları yakından inceledi ve pek çok konuda fikirlerini ileterek ufkumuzu açtı. Bu anlamda kendilerine teşekkürlerimi sunuyorum.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar: Trakya Üniversitesi eskiden beri takip ettiğim çok sevdiğim bir üniversite
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Trakya Üniversitesinde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladığı konuşmasında “Bugün Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun davetiyle aranızda bulunuyorum ve burada olmaktan dolayı fevkalade memnuniyet duyduğumu ifade etmek isterim. Trakya Üniversitesi eskiden beri takip ettiğim çok sevdiğim bir üniversite. Aynı zamanda Edirne’yi de çok seviyorum. İnsanın kendi ülkesine mensubiyetini hissettiği şehirler vardır, işte Edirne bu şehirlerin başında geliyor. Hakikaten burası çok önemli bir merkez. Ben Edirne’yi serhatte olmasına rağmen merkez şehirlerden bir tanesi olarak görüyorum. Bu şehir aynı zamanda bu ülkenin ruhunun, kalbinin attığı şehirlerden biri. Naçizane kanaatim Trakya Üniversitesinin en büyük şansı belki de böyle bir şehirde kurulmuş olmasıdır. Bazı üniversiteler vardır hakikaten doğuştan şanslıdır, aynı çocuklar gibi. Bu bakımdan burada öğretim elemanı olmayı, idarecisi olmayı bir imtiyaz, bir ayrıcalık olarak değerlendiriyorum. Şehirle beraber Trakya Üniversitesi gerçekten ülkemizin kök salmış üniversitelerinden bir tanesi. Yaklaşık yarım asra dayanan bir geçmişi var. O bakımdan Trakya Üniversitemiz artık geleneği, örfü, adeti müesses hale gelmiştir diyebiliriz.” dedi.
Konuşmasında üniversitelerin rekabet içerisinde olmasını önemsediklerini ifade eden Prof. Dr. Erol Özvar “Bizler göreve geldiğimiz andan bu yana üzerimize aldığımız en önemli ödevlerden biri olarak üniversitelerimizin başta akademik üretkenlik olmak üzere, öğretimimizin kalite standartları ve topluma yönelik, dış dünyaya yönelik yaptığı hizmetleri yakından takip etmek olmuştur. Kendimize bunu gelir gelmez bir misyon olarak seçmiş ve bütün üniversite rektörlerimizi davet etmek suretiyle bu yakın takibimizi kendileriyle paylaştık. Yükseköğretim Kurulu olarak bu dönemde yönetim anlayışımızın ve politikalarımızın esasını aslında büyük ölçüde akademik üretkenlik ve performans belirlemektedir. Biz Yükseköğretim Kurulu olarak üniversitelerimizin birinci önceliğinin akademik performans ve üretkenlik olduğunu düşünüyoruz. Elbette akademik üretkenlik ve performansın yükselmesi göründüğünden daha zordur. Üç aşağı beş yukarı bütün dünyanın müşterek olduğu bazı ölçümler var. Bizler de bu ölçümleri takip etmek suretiyle üniversitelerimizin akademik üretkenliğini veya bilimsel performansını ölçmeye çalışıyoruz. Bu bakımdan Trakya Üniversitemizi yakından takip ettiğimizi bilmenizi isterim. Üniversitelerimizin, bu sözünü ettiğim parametreler bakımından birbiriyle kendi içinde bir rekabet halinde olmasının fevkalade önemli olduğunu düşünüyorum. Üniversitelerimizin kendi aralarında rekabet içinde olmasını arzu ediyoruz ve teşvik ediyoruz. Bilimde de ilimde de hepinizin gayet iyi bildiği gibi ülkeleri, üniversiteleri veya öğretim elemanlarını ön plana çıkaran husus üretkenliktir. Üretebildiğiniz, kaliteli ürün ortaya koyabildiğiniz ölçüde bir adım öne çıkıyorsunuz. Biz üniversitelerimizi bu bakımdan son yıllarda ciddi bir gayret içinde olduğunu görüyoruz ve teşvik ediyoruz. Bu politikamız bizim için fevkalade önemli. Bilhassa bu konuda gayret eden üniversitelerimizi bu güçlü taraflarını daha güçlü hale getirmek zayıf taraflarını daha da kuvvetlendirmek maksadıyla elimizdeki her türlü enstrümanla destek vermeye çalıştığımızı bilmenizi isteriz. Başta kadro politikası olmak üzere elindeki her türlü imkanı Yükseköğretim Kurulu olarak sizlerle paylaşmaya çalışıyoruz. Ben Yükseköğretim Kurulu başkanı olarak, eski bir Rektör olarak ve Rektör yardımcısı olarak, üniversitelerin içinde bulanan, durumu bir nebze bilen bir arkadaşınız, kardeşiniz olarak bu elimizdeki gücü üniversitelerimizi daha üretken hale getirecek şekilde kullanmak içi gayret sarf ediyorum.” dedi.
Üniversitelerde çalışanın, üretenin teşvik edildiği bir düzenin önemini vurgulayan Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar “Üniversitelerimizde elverişli bir ortamın, iklimin inşası çalışan arkadaşların teşvik edilmesinden geçiyor. Bu fevkalade önemli. Bilim takdir edilmediği yerde durmaz. Bu nedenle biz Yükseköğretim Kurulu olarak üniversitelerde kurmaya çalıştığımız iklim böyle bir iklim. Ama bunu Yükseköğretim kurulunun yapması mümkün değildir. Ancak üniversiteler yapabilir. Üniversitelerin karar mercii olan yönetim, yönetim kurulu veya senato yapabilir. Fevkalade önemli çok iyi bir dergide yayın yapan bir hocanın makalesinin bölümde konuşuluyor olması, o makalenin koridorlara asılması çok kıymetli bir şey. Üniversitelerin daha üreten hale gelebilmesi böyle bir iklimin inşasıyla mümkündür.” dedi.
Konuşmasının devamında Türkiye’deki üniversitelerin yurt dışında gittikçe daha da teveccüh gördüğünü belirten Özvar, üniversitelerimizin saygınlığının artması ülkemize önemli bir güç kattığını söyledi. Uluslararası öğrenci konusuna da değinen Özvar “Trakya Üniversitemizin yaklaşık toplam öğrenci popülasyonunun yüzde onunu bulan, hatta geçen uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapması fevkalade takdire şayan bir husustur. Bu vesileyle Rektörümüzü, yönetimi ve sizleri kutluyorum.” dedi. “Uluslararası öğrencilerimize fevkalade sahip çıkmanız onları misafir olarak görmeniz, onları müstakbel birer Türk dostu ve elçisi olarak tahayyül etmeniz ve öyle muamele etmeniz çok ama çok önemli.” diyen Özvar, uluslararası öğrencilerin mezun olduktan sonra ülkeler arası ekonomik ve diplomatik ilişkileri geliştirdiğini ifade etti.
Trakya Üniversitesinin Balkan misyonu hakkında da konuşan Özvar “Trakya Üniversitesi sadece Türkiye’de veya hudutlar içerisinde değil, Balkan coğrafyasında bilinen, tanınan önemli bir üniversitemiz. Diplomasinin, siyasetin belki yapamayacağı işi üniversite hocalarımız yapıyor. Bunu daha da teşvik etmek için Yükseköğretim Kurulu olarak üniversitemize daha fazla destek olmak istediğimizi ifade etmek isterim. Bu misyon hakikaten biricik bir misyondur. Diğer üniversitelere nasip olmayan bir misyon. Bu vasfıyla üniversitemizin bölgede daha güçlü hale gelebileceği inancını taşıdığımı bilmenizi isterim. Bu konuda ne gerekiyorsa her türlü desteği yapmaya hazırız. Bilhassa Trakya Üniversitemizin Balkanların sağlık merkezi haline gelmesini hayal ediyorum. Bu hayalimizi sağ olsun Rektör Hocamız ve yönetimi de paylaşıyor. Bununla beraber yine üniversitemizin bölgeye yönelik bütün fakültelerini içine alabilecek vizyon ortaya koyması Yükseköğretim Kurulunun en fazla takdir edeceği hususlardan bir tanesi olacaktır. Trakya Üniversitesinin bugüne kadar yaptığı hizmetleri daha da öteye taşıyacağı inancını taşıyorum.” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Özvar konuşmasının ardından senato üyelerinden gelen soruları yanıtladı.
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde 22. si gerçekleştirilen Trakya Üniversiteler Birliği (TÜB) Üst Kurul Toplantısına katıldı.
Toplantıya, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın yanı sıra Yükseköğretim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Boz, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, Namık Kemal Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Murat Taşan, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu, Prof. Dr. Metin Aydoğdu, Prof. Ahmet Hamdi Zafer, Kırklareli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ünal Çağlar, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Dinçer Köksal, TÜB Genel Sekreteri Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Aras, TÜB Önceki Dönem Genel Sekreteri Dr. Öğretim Üyesi Muhammet Atalay, TÜB eski Genel Sekreteri Doç. Dr. Ali İhsan Meşe katıldı.
Prof. Dr. Erol Özvar, amacı üniversiteler arası iş birliğini güçlendirmek, Trakya Bölgesinde yükseköğretimin eğitim kalitesini arttırmak ve Balkanlarla aramızdaki yükseköğretim ilişkilerini güçlendirmek olan Trakya Üniversiteler Birliğinin, üniversitelerin bulundukları muhitin, ülke sınırlarının dışında bulunan üniversitelerle etkileşim içine girmesine en çok hizmet eden birliklerden biri olduğunu belirterek, böylelikle Yükseköğretim Kurulunun temel amaçlarından birine de önemli bir katkı sağladığını söyledi.
“Başta Trakya Üniversitesi olmak üzere diğer üye üniversitelerimizin bilhassa Balkan coğrafyasında bulunan üniversitelerle olan münasebetleri fevkalade takdire şayandır.” şeklinde konuşan Özvar, Romanya, Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Arnavutluk, Kosova, Bosna, Hırvatistan ve Sırbistan’daki üniversitelerle kurmuş oldukları başarılı ilişkilerden dolayı Trakya Üniversiteler Birliğine üye üniversitelerin rektörlerini tebrik etti. Özvar, “Biz Yükseköğretim Kurulu olarak Birlik üyesi üniversitelerimizin bilhassa Balkan coğrafyasındaki üniversitelerle daha sıkı iş birlikleri kurmalarını arzu ediyoruz. Başta sağlık olmak üzere, bilişim ve mühendislik alanında bu coğrafyanın önde gelen üniversiteleriyle iş birliği yapmalarını teşvik ediyoruz. Bundan sonra da Yükseköğretim Kurulu olarak sözünü ettiğim bu üç alanda üniversitelerimizin Balkan üniversiteleriyle olan iş birliğinin artırılması hususunda daha yakın temasların ve ortak çalışmaların ortaya konulması için her türlü idari ve kurumsal desteği vermeye devam edeceğiz.” dedi.
Özvar, “Türkiye’nin yumuşak güçlerinden bir tanesi inanıyoruz ki, üniversitelerdir. Üniversiteler, Türkiye Cumhuriyeti’nin bilim diplomasisini en iyi şekilde yerine getirmeye çalışan kurumların başında gelmektedir. Biz Yükseköğretim Kurulu olarak bilim diplomasinin Türk diplomasisi içerisinde son zamanlarda giderek artan ağırlığını görüyoruz ve bunu destekliyoruz. Bundan sonra da bilim diplomasisi alanında üzerimize düşen bütün görevleri bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yerine getireceğiz.” şeklinde konuştu.
42 alt çalışma grubu sayesinde Trakya Üniversiteler Birliği’ne üye üniversitelerin tek bir üniversite gibi hareket edebildiğini söyleyen Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ise, alt çalışma grupları sayesinde üniversitelerin tüm birimlerinin birbiri ile iletişim halinde olduklarını, görüş alış verişinde bulunduklarını ve başarılı ortak çalışmalara imza attıklarını vurguladı. TÜB tarafından her yıl düzenlenen 35-40 civarında ortak etkinlik olduğunu belirten Tabakoğlu, birlikte hareket ederek çok hızlı bir şekilde organize olabildiklerini ve bunun bir örneğini Trakya Kariyer Fuarında ortaya koyduklarını ifade etti. “Kariyer fuarı hazırlıklarını Birliğimiz sayesinde 1 ay içerisinde tamamlayarak 50 şirket ve 400 firmanın katıldığı muhteşem bir fuar yaptık.” ifadelerini kullanan Rektör Tabakoğlu, “Bu yüksek performansla Birliğimizin, Türkiye’nin en iyisi olmaya aday olduğunu ifade etmek isterim.” dedi.
Toplantı, TÜB Genel Sekreteri Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Aras’ın Trakya Üniversiteler Birliğinin tanıtım sunumunu gerçekleştirmesi ile devam etti. Aras konuşmasında, Birliğin kuruluşu, faaliyetleri ve 2024 hedeflerinden bahsetti.
Prof. Dr. Erol Özvar, TÜB Üst Kurul Toplantısı’nın ardından Balkan Kongre Merkezinde gerçekleştirilen Trakya Üniversitesi Senato Toplantısına katıldı.